کمک تدریس | مبانی کامپیوتر و برنامه سازی - دانشگاه شهید بهشتی - ترم اول سال تحصیلی ۹۰-۸۹ | تمرینات سری سوم ۲۷ مهر ۸۹ / استاد احمدی فر / عباس نادری

تمرینات سری سوم


اعداد اعشاری ممیز شناور

برای انجام تمرینات این سری، یک نرم‌افزار ابتدایی (ابزار) برای شما تهیه شده که با استفاده از آن بتوانید یک عدد اعشاری داخل رایانه و نمایش بیتی آنرا به تفکیک و با اطلاعات کمکی ببینید. برای این سری تمرینات، این نرم‌افزار برای دو سیستم عامل ویندوز و مکینتاش آماده شده است ولی از سری بعدی تمرینات، ویندوز با لینوکس جایگزین خواهد شد. جهت دریافت این نرم افزار نسخه مک از آدرس http://www.abiusx.com/archive/code/FloatViewer.dmg (با حجم ۱۲ مگابایت، ۶۴ بیتی و ۳۲ بیتی) و جهت دریافت نسخه ویندوز آن، از آدرس http://www.abiusx.com/archive/code/FloatViewer.zip (قابل اجرا بر روی ویندوز XP به بعد) استفاده کنید. در صورتی که در اجرای نرم‌افزار مشکلی داشتید، حتما با کمک تدریس تماس بگیرید. در صورتی که با نحوه کار با نرم‌افزار مشکل داشتید، نتیجه می‌گیریم که تمرین ۴ ام سری دوم را انجام نداده‌اید.

  1. آشنایی با ممیز شناور

    حسن روش کار کردن دستگاه ممیز شناور در کامپیوتر را مطالعه کرده بود، با دوستانش مشورت کرده بود، از دوستانی که بلد بودند پرسیده بود، ولی هنوز احساس می‌کرد که به این مبحث مسلط نیست. بنابراین تصمیم گرفت تا با این سیستم کمی دست و پنجه نرم کند و به آن مسلط‌تر شود. متاسفانه حسن به ابزاری که ما برای نمایش اعداد ممیز شناور تهیه کرده‌ایم، دسترسی نداشت، بنابراین مجبور بود دستی محاسبات و تبدیلات را انجام دهد که بسیار بسیار دشوار و زمانگیر است.
    شما به عنوان یک دانشجوی مهربان و دلسوز قطعا راضی نخواهید بود که حسن خود چنین کاری انجام دهد و با استفاده از ابزار خود این کار را برای او انجام خواهید داد. حسن نمایش اعشاری و دودویی اعداد را دارد و شما قصد دارید معادل دیگر را برایش بنویسید :

    1. 123.123 = ?
    2. 125.125 = ?
    3. 0 01111110 1000000000000000000000000 = ?
    4. 0 01111101 0100000000000000000000000 = ?
    5. -2 = ?
    6. 64 = ?
    7. 128 = ?
    8. 256 = ?
    9. 512 = ?
    10. 1024 = ?
    11. 2048 = ?
    12. 8.5 = ?
    13. 8.25 = ?
    14. 8.125 = ?
    15. 16.5 = ?
    16. 16.25 = ?
    17. 16.125 = ?
    18. 16.75 = ?
    19. 320 = ?
    20. 320.5 = ?
    21. 1 = ?
    22. 1.5 = ?
    23. 1.25 = ?
    24. 1.000001 = ?
    25. 1.0000001 = ?
    26. 1.0000002 = ?
  2. تفاوت‌ها

    بعد از اینکه تمرین قبل را برای حسن انجام دادید، احساس می‌کند که خیلی به مبحث اعداد اعشاری مسلط شده است. بنابراین تصمیم گرفت تا این تمرین دشوار را نیز انجام دهد.

    1. کوچکترین اعشاری که برای عدد صحیح ۲ در یک ممیز شناور جای می‌گیرد چیست؟
    2. کوچکترین اعشاری که برای عدد صحیح ۱۲۸ در یک ممیز شناور می‌توان داشت چیست؟
    3. بزرگترین عدد صحیحی که بدون دقت می‌توان در یک ممیز شناور داشت چیست؟ به عبارت دقیقتر چند رقم ۹ را کنار هم قرار دهیم در ممیز شناور جای می‌گیرد؟
    4. آیا عددی بزرگتر از عدد بخش قبلی می‌تواند در ممیز شناور داشت؟
    5. چند رقم از این عدد در ممیز شناور نگهداری می‌شود و مابقی تقریب زده می شود؟ (برای محاسبه کافیست از کم ارزشترین رقم، رقم ها را با صفر جایگزین کنید تا جایی که تغییر نکند)
    6. کوچکترین عدد اعشاری که در یک ممیز شناور جای می‌گیرد (بین صفر و یک) چیست؟ به عبارت دقیقتر چند ۰ قرار دهیم و در انتها یک ۱؟ (بعد از ممیز)
    7. .100....001   حداکثر چند صفر می‌تواند در ممیز شناور داشته باشد؟

  3. نتیجه گیری و ارائه

    پس از انجام تمرین قبلی حسن دیگر مطمئن شد که به اعداد ممیز شناور آشنایی خوبی دارد. بنابراین تصمیم گرفت یک ارائه آماده کند و در کلاس آنرا عرضه کند. بنابراین با استفاده از نرم‌افزارهای مشابه Powerpoint یک اسلاید ارائه آماده کنید که حسن با استفاده از آن موضوعات زیر را پوشش دهد :

    • تاریخچه ممیز شناور
    • دلایل پیدایش
    • انواع ممیز شناور
    • تفکیک نوع استاندارد (بخش‌ها)
    • دامنه اعداد ممیز شناور
    • چرا نسبت تعداد بیت‌های بخش های ممیز شناور استاندارد اینگونه است؟
    • واحد محاسباتی سخت‌افزاری ممیز شناور و واحد‌های مشابه
    • محاسبات دیگر انواع ممیز شناور در پردازنده‌های گرافیکی
    • غیره
    به قید تصادف چند نفر از دوستان به نمایندگی از حسن ارائه خود را عرضه خواهد کرد.

نکات این سری تمرینات : برای انجام سوال اول و دوم رسیدن به جواب زیاد مهم نیست. صحت جواب شما نیز خیلی اهمیت ندارد، بلکه تسلط به مبحث و روش کار ممیز شناور است که از اهمیت برخوردار است. بنابراین برای هر تمرین تا جایی که می‌توانید با ایزاری که در اختیار دارید تمرین و آزمایش کنید تا خوب به مبحث مسلط شوید. در صورتی که قصد انجام تمرین سوم را ندارید، آنرا انجام ندهید. انجام این تمرین یک پوئن مثبت برای افرادیست که قصد تلاش بیشتر دارند و انجام ندادن آن خیلی بهتر از کپی کردن آن است.

نکات کلی تمرینات :

  • اگر تمرینی را اصلاح می‌کنید، پاسخ آنرا در قالب Reply به ای‌میل بررسی ارسال قبلی بفرستید (تا بدنه مکالمات و نتایج قبلی درون ای‌میل جدید نیز باشد)
  • تمامی تمرینات هر سری باید در یک ای‌میل به ای‌میل حل تمرین [email protected] ارسال شوند. دقت کنید به گروه ارسال نکنید.
  • به ازای هر تمرین دقیقا یک فایل باید پیوست ای‌میل باشد. لطفا پاسخ تمرینات را در بدنه ای‌میل ننویسید و به صورت فایل پیوست ضمیمه کنید.
  • عنوان (Subject) ای‌میل باید از فرمت خاصی تبعیت کند:
    Student Name - Student ID - Assignment Set - Revision
    نام دانشجو، شماره دانشجویی، شماره سری تمرین، شماره ارسال . به عنوان مثال :
    Abbas Naderi - 85213151 - Assignment 2 - Revision 1
    شماره تمرین بر اساس هر سری تمرین معین می‌گردد. هر دفعه که پاسخ یک سری خاص از تمرینات را ارسال می‌کنید، شماره ارسال را یکی افزایش دهید. یعنی اگر پاسخ تمرینات سری اول را ارسال کردید، شماره ارسال یک است. پس از آنکه اصلاحاتی در پاسخ‌ها ایجاد کردید و مجددا آنرا ارسال کردید، شماره ارسال را ۲ قرار دهید. در غیر اینصورت تنها آخرین ارسال شما در نتیجه تاثیر می‌گذارد.
  • تمرینات شما پس از ارسال در صف بررسی قرار می‌گیرند. پس از بررسی نتیجه تمرینات به همان ای میل ارسال می‌شود. در صورت لزوم در نتیجه اعلام می‌شود که تمرینات خاصی را مجددا و کاملتر انجام دهید. معمولا بررسی تمرینات سریع انجام می‌شود (کمتر از چند ساعت) اگر در یک هفته پاسخ بررسی به شما ارسال نشد، حتما تمریناتتان به دست من نرسیده است.
  • در صورتی که تمرین خاصی را انجام نداده‌اید، در بدنه ای‌میل ذکر نمایید.
  • در بدنه ای‌میل ذکر نمایید که هر فایل پیوست مربوط به کدام تمرین است (مگر اینکه نام فایلها معین کننده باشد)
  • در نام فایلهای پیوست تنها از کاراکترهای ساده انگلیسی استفاده کنید.
  • لطفا سوالات درسی و غیره را در پاسخ ای‌میل بررسی شده تمرینات نفرستید. عنوان ای‌میل سوالات نباید از فرمت ذکر شده در بالا پیروی کند.
  • هرگز فایل اجرایی به ای‌میل خود پیوست نکنید زیرا ای‌میل به مقصد نخواهد رسید.
  • تمرینات مشابه از ارسال نکردن تمرین نمره بیشتری می‌گیرند ولی در صورتی که تمرین مشابه مشاهده شود، درصدی از نمره تمام افرادی که تمارین مشابه دارند کسر می‌گردد (حتی اگر جداگانه به این نتایج رسیده باشند)
  • اگر پاسخ تمرینی را ارسال کنید، از شما انتظار می‌رود آنرا بلد باشید. بنابراین اگر کوییزها و پرسش‌ها و امتحانات جور دیگری نشان دهند، ناامید کننده‌خواهد بود.

آخرین فرصت ارسال : دوشنبه ۳ آبان ساعت ۲۴
بازگشت

Site Footer

Sliding Sidebar